FIRA DE LLUCMAJOR 2010

Ir abajo

FIRA DE LLUCMAJOR 2010

Mensaje  El burro el Lun Oct 11, 2010 6:54 pm

VER PROGRAMA

Un dels drets més anhelats per les viles era el de poder celebrar fira i que aquesta transcendís a altres indrets fora del seu àmbit municipal. S'ha d'entendre la importància que tenien les fires en aquells moments, amb uns mitjans de transport escassos, cosa que dificultava les comunicacions, i el perill de les bandes de saltejadors, que restaven seguretat als camins públics.

Després d'alguns intents frustrats, el Consell de la Vila, en sessió celebrada el 16 de juliol de 1542, essent batle reial Antoni Puigserver, acordà sol·licitar a la Cort la concessió del reial privilegi de mercat setmanal i fires perpètues com tenien les viles d'Inca i Sineu.

Per una pragmàtica donada a Barcelona el 1r de maig de 1543, l'emperador Carles V concedí a la vila de Llucmajor el privilegi de celebrar fires anuals i mercat setmanal (que en principi era el dimecres, malgrat que després passà a fer-se els dimecres i divendres).

Les fires tenen una durada de 20 dies: comencen per Sant Miquel, dia 29 de setembre, i acaben per Sant Lluc, dia 18 d'octubre. La data d'inici de les fires era molt apropiada, tenint en compte que sant Miquel és el patró de Llucmajor i que aquest dia els pagesos renovaven els contractes d'arrendament de terres, pagaven els censals i feien altres transaccions, ja que es considera el començ de l'any agrícola natural.

Malgrat que la concessió data de 1543, no es varen poder celebrar fires fins tres anys més tard. Després de la concessió d'aquest privilegi, la vila d'Inca se sentí perjudicada i optà per impugnar-ne l?execució. Així es va iniciar un plet que començà el 8 de juny de 1543 i finalitzà el 31 de juliol de 1546, el qual va costar quasi 200 lliures. La sentència va ser favorable a la vila de Llucmajor.
avatar
El burro
Admin

Cantidad de envíos : 2421
Fecha de inscripción : 17/11/2008

Ver perfil de usuario http://www.ceroizquierdo.com

Volver arriba Ir abajo

Volver arriba

- Temas similares

 
Permisos de este foro:
No puedes responder a temas en este foro.